Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

«Λεφτά υπάρχουν» για… φιέστες και «ημέτερους»

            «Ευχολόγιο» χαρακτήρισε ο ίδιος ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2012 που ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο ρόλο του οποίου μού δίνεται αφορμή να αναφερθώ έπειτα από πολύ καιρό, καθώς οι περισσότερες –από τις, ούτως ή άλλως, σπάνιες- συνεδριάσεις του είναι ανιαρές και άνευ ουσίας. 
Τα προβλεπόμενα έσοδα της Περιφέρειας για τον επόμενο χρόνο μόλις που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικά «κουρεμένο» σε σχέση με τα 132 εκατ. ευρώ που είχε ο αρχικός προϋπολογισμός για το τρέχον έτος, που στην  πορεία χρειάστηκε να διορθωθεί στα 119 εκατ. ευρώ, αλλά μάλλον θα βρεθεί στο τέλος του χρόνου πολύ χαμηλότερα. Αντιστοίχως τα έξοδα προβλέπεται να ανέλθουν το 2012 σε 104 εκατ. ευρώ, από 127 εκατ. ευρώ που ήταν στον τροποποιημένο προϋπολογισμό του 2011, όπως εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο.


«Τα έσοδά μας είναι μόνον μέσω της κρατικής επιχορήγησης», δικαιολόγησε το χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο περιφερειάρχης, απευθυνόμενος στο Περιφερειακό Συμβούλιο. «Αν έρθουν χρήματα καλώς, αν δεν έρθουν…», συμπλήρωσε και, χωρίς να ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη φράση του, επιδόθηκε, κατόπιν, σε μια ηθικοπλαστικού περιεχομένου περικοκλάδα για «την πατρίδα που περνάει δύσκολα».


Σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης που διαίρεσε τα προϋπολογισμένα κονδύλια με τον πληθυσμό της Ηπείρου, επεσήμανε ότι η κατά κεφαλήν αναλογία του προϋπολογισμού είναι μόλις 293 ευρώ ανά κάτοικο, που, όπως πρόσθεσε, είναι από τις χαμηλότερες πανελληνίως. Αν και δεν μπόρεσα να βρω συγκριτικά στοιχεία από τις άλλες περιφέρειες, βρήκα σωστή την επισήμανσή του, αν και ο ίδιος στη συνέχεια πρωταγωνίστησε στη μάχη να μην πληρώσει κανένας το περιβόητο «χαράτσι» που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κάτι που, αν εισακουστεί, είναι βέβαιο ότι, κατ΄ αναλογίαν του κρατικού προϋπολογισμού, θα μειώσει αυτομάτως και τα έσοδα της περιφέρειας Ηπείρου τόσο για τον χρόνο που εκπνέει όσο και για τον προσεχή.


Η «γλίσχρα» κρατική επιχορήγηση είναι σίγουρα ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο, ωστόσο, όχι μόνον δεν επιλύεται, αλλά, τουναντίον, επιδεινώνεται με την υπόθαλψη πρακτικών «δεν πληρώνω», συλλήβδην από έχοντες και μη έχοντες. Γιατί άλλο είναι να ζητείται εξάντληση των ορίων για την απαλλαγή όλων όσοι πράγματι αδυνατούν να πληρώνουν και για τους οποίους η Πολιτεία έχει υποχρέωση να ανοίξει ένα «δίχτυ προστασίας», είτε ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί, κι άλλο νομίζω να καταφεύγει κανείς σε γενικευμένα καλέσματα να μην πληρώσει κανένας, επειδή, λέει, είπε ένας Γερμανός Ευρωπαίος Επίτροπος πως δεν μπορεί να διακόπτεται η παροχή του ρεύματος.


Από την άλλη, όμως, ζήτημα, εξίσου σοβαρό, κατά τη γνώμη μου, ανακύπτει τόσο από τον τρόπο διαχείρισης των, σχετικά πενιχρών, εσόδων της Περιφέρειας Ηπείρου, όσο, κυρίως, από την παντελής έλλειψη, έστω και ενός στοιχειώδους, προγραμματισμού, όπως μαρτυρεί από μόνο του το γεγονός ότι ο εγκριθείς προϋπολογισμός δεν συνοδεύεται από σχέδιο δράσης, το οποίο ο περιφερειάρχης υποσχέθηκε ότι θα φέρει το προσεχές διάστημα.


 Την ίδια ώρα, άλλωστε, η Οικονομική Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου που συνεδριάζει σχεδόν κάθε εβδομάδα, εγκρίνει σωρηδόν λογής δαπάνες για κάθε είδους μικροδιευθετήσεις: από επιχορηγήσεις για τρούλους (…βοήθεια μας Άγιος Μάξιμος ο Γραικός στην Άρτα, για τον οποίον εξασφαλίστηκαν 20 χιλιαρικάκια) και καμπαναριά έως… ανακάτεμα χωμάτων, προμήθειες με πρόχειρους διαγωνισμούς και δεξιώσεις που οργανώνονται με διάφορες ευκαιρίες και επ΄ αφορμή συνάξεων, ορισμένες από τις οποίες, μάλιστα, έχουν ευδιάκριτο κομματικό χρώμα.


Δεν θέλω να επαναφέρω την υπόθεση με την πανάκριβη καρέκλα αξίας 2.700 ευρώ που έγινε πρωτοσέλιδο στον αθηναϊκό Τύπο, αλλά δεν θα αντισταθώ αυτή τη φορά στον πειρασμό να εκφράσω την απορία μου για την έγκριση δαπάνης, προκειμένου να οργανωθεί γεύμα για τα μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου  (ΓΕΩΤΕΕ) που έκαναν το συνέδριο τους στην Ηγουμενίτσα, με σκοπό, όπως τουλάχιστον γράφεται στην τοπική «γαλάζια» μπλογκόσφαιρα, να προωθηθεί συγκεκριμένη υποψηφιότητα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.


Αλήθεια ποιοι και γιατί κλήθηκαν να φάνε αυτή την εποχή με έξοδα της Περιφέρειας; Αν, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, δαπανώνται, κατ΄ αυτόν τρόπο, τα 66 εκατ. ευρώ που απομένουν, εφόσον αφαιρεθούν οι ανελαστικές  δαπάνες  που  αφορούν σε μισθούς και λειτουργικά έξοδα, για επενδύσεις στην Ήπειρο σε αναπτυξιακά έργα, το μόνο βέβαιο είναι ότι ανάπτυξη δεν πρόκειται να δούμε.


Η παράταξη «Ήπειρος, Τόπος Να Ζεις» στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που συζητήθηκε ο προϋπολογισμός, όπως και σε προηγούμενες, δεν έμεινε μόνο στην κριτική. Δια του επικεφαλής της Βαγγέλη Αργύρη, αλλά και των συμβούλων που έλαβαν το λόγο, καταγγείλαμε την ευκαιριακή και ψηφοθηρική λειτουργία της περιφερειακής αρχής που έχει μάθει να  χτυπάει στην πλάτη τους πολίτες και να αναλώνει ολόκληρους  προϋπολογισμούς σε  μικροπαρεμβάσεις εξυπηρέτησης μικρών ομάδων πολιτών, την ίδια ώρα που τα χρέη των προηγούμενων ετών πνίγουν την Περιφέρεια και εξοφλούνται με κριτήριο ποιος είναι περισσότερο «ημέτερος» ή ποιος προμηθευτής απειλεί με δικαστική κατάσχεση.


Ζητήσαμε να σταματήσουν τα πανηγύρια και οι δημόσιες σχέσεις, οι λειτουργικές σπατάλες, π.χ. για ενοίκια ιδιωτικών κτιρίων, όταν υπάρχουν δημόσια κτίρια που αραχνιάζουν, και η πρόσληψη δεκάδων ειδικών συνεργατών, ενώ υπάλληλοι της Περιφέρειας κάθονται χωρίς αντικείμενο, επειδή δεν είναι «αρεστοί». Επίσης, να πληρωθούν όσοι δούλεψαν μέχρι σήμερα, εφόσον, πράγματι, έχουν  δουλέψει, και να πάψουν πλέον οι μικροεργολαβίες που δεν δίνουν καμία προοπτική στον τόπο παρά μόνο αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση «ημετέρων». Και, πάνω απ΄ όλα να συνεργαστούμε για τη καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, ώστε να δικαιώσουμε το ρόλο της αιρετής περιφέρειας και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της Ηπείρου.


*Ο Γρηγόρης Τζιοβάρας είναι δημοσιογράφος, περιφερειακός σύμβουλος Θεσπρωτίας στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Η αρθρογραφία του (ανα)δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα: http://topikakaiatopa.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου