Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Οι… αναμάρτητοι και το «τρεις κάλπες, μια ψήφος»




            Ένα από τα επιχειρήματα που προβάλουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να πείσουν ότι πρέπει να γίνουν πλειοψηφία και να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας είναι ότι οι ίδιοι δεν έχουν ασκήσει ποτέ εξουσία και, ως εκ τούτου, είναι «αναμάρτητοι» και δεν ευθύνονται για τα κακώς κείμενα που ταλανίζουν την Ελλάδα και τους πολίτες της.
            Είναι, όμως, έτσι; Άσκηση εξουσίας είναι μόνον αν έχει οριστεί κάποιος υπουργός, υφυπουργός, γενικός γραμματέας ή κρατικός αξιωματούχος σε ΔΕΚΟ; Τα αυτοδιοικητικά αξιώματα, τα οποία, αλλού με περισσότερο πάθος και αλλού με λιγότερο, αφού ορισμένοι έχουν άκοντες «επιστρατευθεί», διεκδικούν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν οδηγούν, άραγε, στην άσκηση (τοπικής, έστω) εξουσίας;
            Το τραγικό δυστύχημα που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες στο λούνα παρκ της Αργυρούπολης είναι, νομίζω, ένα άκρως χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως ένας που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός ή ακτιβιστής ή και τα δυο μαζί σε αρκετές περιπτώσεις, δεν απαλλάσσεται εκ προοιμίου από τα ανομήματα που συνοδεύουν είτε τη δράση του είτε, μάλλον συχνότερα, την αδράνεια του.
Το γεγονός ότι ο δήμαρχος της συγκεκριμένης περιοχής ανήκει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως δεν τον ενοχοποιεί, εκ των προτέρων, γι΄ αυτό που συνέβη στη χωρική του επικράτεια,  εξίσου δεν τον θέτει αυτομάτως στο απυρόβλητο, επειδή δήλωνε.. πούρος «αντιμνημονιακός» και έκανε απεργίες πείνας για να μείνει όπως είναι σήμερα το παλαιό αεροδρόμιο της Αθήνας που τυγχάνει να βρίσκεται στα όρια του Δήμου του.
Τα αρμόδια όργανα της συντεταγμένης Πολιτείας και η Δικαιοσύνη θα ελέγξουν τις τυχόν ποινικές ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις του δημάρχου και των υπηρεσιών του. Και ταυτόχρονα οι δημότες της περιοχής θα αξιολογήσουν αν ο συγκεκριμένος δήμαρχος με τον τρόπο που πολιτεύεται εξυπηρετεί ή όχι τα συμφέροντα της πόλης τους και με την ψήφο τους θα αποφασίσουν σε λίγες μέρες αν θα του ανανεώσουν τη θητεία.
Σε ένα ευρύτερο, όμως, πλαίσιο, πέρα από το συγκεκριμένο τραγικό συμβάν, δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κάποιος τι είναι εκείνο που διαφοροποιεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ασκούν εξουσία σε Δήμους, από τους δημάρχους που έχουν εκλεγεί με τη σημαία άλλων κομμάτων και ειδικότερα εκείνων που προέρχονται από τους πολιτικούς σχηματισμούς που είχαν και έχουν κυβερνητική εμπλοκή. Όπως επίσης δεν μπορεί να μην αναρωτιέται κάθε εχέφρων πολίτης για τη σκοπιμότητα υπό την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λανσάρει, ενόψει των επικείμενων πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, το σύνθημα «τρεις κάλπες, μια ψήφος».
Στους -λίγους, έστω- Δήμους που διοικήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από αξιωματούχους που δεν ανήκαν στα κυβερνητικά κόμματα, είναι, άραγε, καλύτερες καθημερινότητας των δημοτών; Έχουν λιγότερα ελλείμματα οι Δήμοι αυτοί; Οι υπηρεσίες τους μαζεύουν, όπως θέλει να πιστεύει η κυρία Ρένα Δούρου, καλύτερα τα σκουπίδια, επειδή, άραγε, είναι «αντιμνημονιακοί» οι δήμαρχοι τους; Έχουν κάνει μήπως λιγότερα ρουσφέτια; Ή έχουν εξαλείψει το υπεράριθμο και ανορθολογικά κατανεμημένο προσωπικό;
Η αλήθεια είναι ότι σε όλη τη χώρα μπορεί να διακρίνει κανείς αρκετούς καλούς και -ενδεχομένως, περισσότερους- κακούς δήμαρχους. Δημάρχους που ασχολούνται και πασχίζουν να λύσουν τα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες τους. Και δημάρχους που αναλώνονται σε φιέστες και οι οποίοι μόλις βρουν τα δύσκολα κλείνουν τα δημαρχεία για να επιδείξουν, τάχατες, αγωνιστικό φρόνημα απέναντι στο απρόσωπο Κράτος και την κυβέρνηση.
Η διαχωριστική γραμμή, ωστόσο, που χωρίζει τις δύο αυτές κατηγορίες δημάρχων, όπως και περιφερειαρχών, δεν είναι το κομματικό χρίσμα που έλαβαν προτού να εκλεγούν. Είναι αποκλειστικά και μόνον η αξιοσύνη ενός εκάστου. Και, κυρίως, η βούληση που επιδεικνύουν για να κινητοποιήσουν δυνάμεις, να καταστρώσουν σχέδια, να εκπονήσουν μελέτες και να υλοποιήσουν έργα και δράσεις που βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής των συμπολιτών τους.
 Γι΄ αυτό και ανεξαρτήτως τι θα γίνει στις ευρωεκλογές και πολύ περισσότερο στις εθνικές εκλογές, όταν με το καλό έρθει η ώρα τους, όλα δείχνουν ότι σε περίπου δύο βδομάδες που οι πολίτες θα πάνε στις αυτοδιοικητικές κάλπες για να επιλέξουν δημάρχους και περιφερειάρχες για την επόμενη πενταετία, η πλειονότητα θα κάνει τις επιλογές της με κριτήριο την αξιοσύνη και θα επιφυλάξει οδυνηρές εκπλήξεις σε όσους θέλουν να βάλουν στενό κομματικό κορσέ παντού.          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου